Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pokrywa 40x25
Autor Wiadomość
mojzesz600
Offline

Troll Hunter
*****

Liczba postów: 1,600
Dołączył: Sep 2010
Reputacja: 2
Post: #1
Pokrywa 40x25
Wykonałem pokrywę do mojego krewetkarim. Trochę się namęczyłem bo nie mam sprzętu elektrycznego np szlifierki czy wyrzynarki ale jakoś poszło ręcznie. Nie ma jeszcze uchwytu i świetlówki. Jako że jest małe świetlówkę przykręcę do pokrywy górnej. Dobrze by ją wcześniej okleić odblaskiem.

Materiał: Sklejka 6mm
Spoiwo: Klej do drewna i tym podobnych. Wikolowy.

Sklejka-13 PLN (troszkę zostało)
Klej- 5 PLN (zużyłem może 1/10) wiec będzie na potem
Świetlówka- no nad tym się zastanowię. Może ktoś coś poradzi.

Byłoby jeszcze taniej gdyby nie brak sklejki 4mm . ad.na 2 zdjęciu to nie to akwarium

[Obrazek: c60e6639.jpg] [Obrazek: 9b615278.jpg] [Obrazek: 2982a2c5.jpg] [Obrazek: 8a1ce2e1.jpg] [Obrazek: b332a5ac.jpg] [Obrazek: 84346f57.jpg] [Obrazek: b3c45452.jpg] [Obrazek: 3063aeb8.jpg] [Obrazek: df9934bf.jpg] [Obrazek: e048c814.jpg]

http://blog-o-oszczedzaniu.blogspot.com/
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRbUz5rY3QTi9YgeEuoxk2...6q-OiwLo6r]
12-10-2010 04:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dav
Offline

Dużo pisze
****

Liczba postów: 275
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 0
Post: #2
 
Widzę zapał i chęci ,super robota.
Zastanawia mnie dlaczego przykleiłeś te narożniki poziomo ? nie łatwiej i bardziej wytrzymałe by były jak by były na płask przyklejone ?
12-10-2010 06:41 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KawaiiNamida
Offline

Użytkownik
***

Liczba postów: 167
Dołączył: Aug 2010
Reputacja: 0
Post: #3
 
Mi się podoba :-)
Widać, że dużo czasu jej poświęciłeś.
Bardzo fajna Uśmiech

450l, 200l, 120l, 40l, 20l, 7l, 5l + 2 paludaria Duży uśmiech
12-10-2010 06:41 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mojzesz600
Offline

Troll Hunter
*****

Liczba postów: 1,600
Dołączył: Sep 2010
Reputacja: 2
Post: #4
 
Miałem już dość przycinania Dav Oczko kwadraciki będą mocno 3mać. Łączy je jeszcze poprzeczka i ogólnie będzie to moim zanim spójne i wytrzymałe. Wkleję fotki w pełni gotowej.

Dziękuje Aguś Uśmiech

http://blog-o-oszczedzaniu.blogspot.com/
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRbUz5rY3QTi9YgeEuoxk2...6q-OiwLo6r]
12-10-2010 07:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Więcek
Offline

Koordynator ds. wystaw i imprez FAZM
*******

Liczba postów: 6,244
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 7
Post: #5
 
Prędkość wykonania super. Plusy to wiadomo a mogę powiedzieć minusy? Jak Dav napisał.Kwadraciki w pionie będą wytrzymalsze bo nic nie położysz na pokrywę a dwa to malutki zakład na akwa dałeś. Będziesz musiał do pełna lać wodę aby nie było widać lustra. Rozwiązanie? Odklej te klocki co masz Podejdź do mnie to dam Ci listewkę 3cm szeroką i 9,5 mm grubą 50cm długą. Do tego pożyczę Ci wyrzynarkę. A taśmę odblaskową kupisz w Carrefour
12-10-2010 08:11 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dav
Offline

Dużo pisze
****

Liczba postów: 275
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 0
Post: #6
 
Piotrek napisał(a):A taśmę odblaskową kupisz w Carrefour
Jest taśma ? ile kosztuje rolka ?
12-10-2010 08:52 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Więcek
Offline

Koordynator ds. wystaw i imprez FAZM
*******

Liczba postów: 6,244
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 7
Post: #7
 
Coś koło 7,50
12-10-2010 08:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mojzesz600
Offline

Troll Hunter
*****

Liczba postów: 1,600
Dołączył: Sep 2010
Reputacja: 2
Post: #8
 
up. nowe fotki

Jeszcze tylko problem ze świetlówką. Nie znam się na tym. Szperałem w castoramie no ale oglądam to niby fajne ale "jakoś nie takoś" poza tym wolałbym białe bądź niebieskie światło a nie żółte. Nie znam się też na podłączeniach i jak widzę wystające 3 kable to juz mi się nie podoba... Szczęśliwy No i muszę wycięcie na kable zrobić ale to pożyczę sobie szlifierę i wytnę jak do końca wyschnie. Po bokach dałem sobie spokój z dokładnym obklejaniem, a co do lustra wody to zobaczymy jak to wyjdzie. Wystarczy ze usunę kwadraciki i juz mam 6mm niżej, myślę że to czy woda będzie za wysoko wyjdzie w praniu.

Oto fotki:

[Obrazek: 9d5e6687.jpg] [Obrazek: df8eebb5.jpg] [Obrazek: 15951d2c.jpg]

http://blog-o-oszczedzaniu.blogspot.com/
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRbUz5rY3QTi9YgeEuoxk2...6q-OiwLo6r]
12-10-2010 09:51 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jacaban
Offline

Dużo pisze
*****

Liczba postów: 645
Dołączył: Aug 2010
Reputacja: 0
Post: #9
 
Podoba mi się i jak dla mnie to masz tytuł " złotej rączki"

Jacek

Pozdrawiam
Jacek
12-10-2010 09:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jacek B
Offline

Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 0
Post: #10
 
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/jak-wybrac-odpowiednie-oswietlenie-do-akwarium-id19.html">http://www.superakwarium.pl/poradnik-ak ... -id19.html</a><!-- m --> Jeśli potrzebujesz gotowy schemat to daj znać tylko napisz jaka pojemność akwa to ci zrobię fajny schemacik ze spisem elementów i jaki mniej więcej masz budżet na to przeznaczony i czy chcesz coś ciekawego czy tylko takie minimum.
12-10-2010 10:20 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mojzesz600
Offline

Troll Hunter
*****

Liczba postów: 1,600
Dołączył: Sep 2010
Reputacja: 2
Post: #11
 
Jacku sam widzisz wyżej że aktualnie chodzi o oświetlenie 25 L baniaczka dla krewetek. 40x25. Oby jak najtaniej możesz dać propozycje z allegro np. Pokrywa już jest tylko oświetlenie zostało. I co z tym parowaniem wody, czy musi być specjalna świetlówka czy wystarczy np jakoś zabezpieczyć.
Ogólnie powiem tak nie znam się na elektronice. Wkurza mnie to że nie ma w sklepie lamp w stylu przykręcam/podłączam do kontaktu/klik=świeci. Nawet głupia mała świetlówka miała kabel i wystające 3 druty. Tak samo było z gniazdem żarówki (jeśli by wybrać taką formę oświetlania, są żarówki z bielutkim światłem) to samo gniazdo było bez niczego.

Świetlówka w castoramie ma 8W a więc to za mało. I w tym rozmiarze obracało by się wszystko wokół tego. Tak więc zostają żarówki/świetlówki mocowane tak:

Podpatrzyłem coś takiego w necie:

[Obrazek: a160eaee.jpg]

Żarówka spoko (moc?), gniazdo spoko (tylko jakie, są rodzaje?), do tego kabel najlepiej z przełącznikiem (tak?) no i jak to ze sobą połączyć (fu*k).

To by było na razie na tyle :roll:

http://blog-o-oszczedzaniu.blogspot.com/
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRbUz5rY3QTi9YgeEuoxk2...6q-OiwLo6r]
12-10-2010 10:56 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dav
Offline

Dużo pisze
****

Liczba postów: 275
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 0
Post: #12
 
Kolego jak będziesz potrzebował podłączyć wszystko do kupy to nie ma problemu, służę pomocą , Myślę ze żarówka energooszczędna to dobre rozwiązanie , nawet mam patent na to jak ją zamontować Uśmiech
13-10-2010 01:41 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mojzesz600
Offline

Troll Hunter
*****

Liczba postów: 1,600
Dołączył: Sep 2010
Reputacja: 2
Post: #13
 
pochwalę się co kupiłem:

[Obrazek: 17f31a8e.jpg]

Było oddzielnie, sam połączyłem. Problemu w tym nie było. Sprawdzałem działa, teraz tylko dobrą żarówkę podłużną i oświetlenie jest. Na montaż też już mam patent. :mrgreen:

Co za emocje Szczęśliwy

Doradźcie mi jeszcze miejsce:

[Obrazek: 0de573f1.jpg]

http://blog-o-oszczedzaniu.blogspot.com/
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRbUz5rY3QTi9YgeEuoxk2...6q-OiwLo6r]
13-10-2010 02:42 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dav
Offline

Dużo pisze
****

Liczba postów: 275
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 0
Post: #14
 
Ja montowałem na uchwyty do rur PCV jak coś to mam takowy w domu jak by co Oczko
13-10-2010 02:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mojzesz600
Offline

Troll Hunter
*****

Liczba postów: 1,600
Dołączył: Sep 2010
Reputacja: 2
Post: #15
 
Dav a co myślisz o miejscu? ja bym był za czarnym prostokątem

Jeszcze opcja w pokrywie. Przy tym nie trzeba będzie kombinować z mocowaniem. Wystarczy dziurka na kabel i śrubka.

[Obrazek: fdaf4706.jpg]

http://blog-o-oszczedzaniu.blogspot.com/
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRbUz5rY3QTi9YgeEuoxk2...6q-OiwLo6r]
13-10-2010 02:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości